afval scheiden
Huishouden, Tips

Afval scheiden, zó pak je dat goed aan!

Afval scheiden is belangrijk voor het milieu. Ik geef je tips om jouw dagelijkse afval op de juiste manier te scheiden, en op zó’n manier dat het ook nog eens makkelijk gaat!

Afval scheiden is een goed begin!

Afval hebben we allemaal en dan ook nog eens elke dag. Door afval op de juiste manier te scheiden houd je rekening met het milieu, kun je geld besparen, maar ook en vooral ruimte in je huis. Om afval te kunnen scheiden is het handig om eens kritisch te kijken naar de mogelijkheden die je op dit moment in je huis hebt om afval daadwerkelijk te (kunnen) scheiden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet echt een systeem hebt en dat je letterlijk álles in één en dezelfde vuilnisbak gooit. Maar dat kan anders. Laat ik er nog bij zeggen dat het natuurlijk ook heel erg afhankelijk is van waar je woont. De manieren om van je afval af te komen verschillen namelijk per gemeente. Maar het is vaak ook anders wanneer je bijvoorbeeld in een flat woont en nog weer anders wanneer je een eigen huis hebt. Hoe dan ook is afval scheiden altijd een slim idee. Ik ga je wat tips en inspiratie geven om je afval goed te scheiden.

Papier en karton scheiden

Afval scheiden kun je beginnen door papier en karton apart te houden. In het ene huishouden zal er meer papier en karton zijn dan in het andere huishouden. Bestel je bijvoorbeeld veel online, dan zul je veel doosjes en verpakkingsmateriaal hebben. Dit kun je natuurlijk al van elkaar scheiden. Zorg dat je de doosjes zo plat mogelijk maakt wanneer je ze in de oud papier bak gooit, dat scheelt echt in de ruimte. Merk je dat je de reclamefolders en / of de huis-aan-huis bladen niet of zelden leest, dan kun je een ‘nee-nee’ sticker op de brievenbus overwegen. Aangezien niemand natuurlijk zin en tijd heeft om voor elke oude krant naar de oud papier bak te lopen (danwel die buiten bij je huis staat, danwel die op straat) is het handig om thuis een plek te hebben voor je oud papier. Kies bijvoorbeeld een plastic krat die je makkelijk kunt leeggooien. Een ander idee is een kartonnen tas die je, eenmaal gevuld, in zijn geheel bij het oud papier kunt gooien.

Plastic afval scheiden

Ook aan het plastic afval scheiden wordt steeds meer aandacht besteed. Onder plastic valt bijvoorbeeld: plastic verpakkingen zoals lege shampoo-flessen, het plastic wat om rollen toiletpapier zit, de verpakking om een zak snoep, boterhamzakjes, plastic tassen, doordrukstrips van medicijnen (alleen wanneer ze leeg zijn!), zuivelverpakkingen van bijvoorbeeld melk of yoghurt en blisterverpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels. Het karton daarvan mag bij het oud papier. Het is belangrijk dat de verpakkingen zo leeg mogelijk de vuilnisbak in gaan. Zelf hebben wij een IKEA afval systeem met drie afvakbakjes; één voor plastic, één voor GFT en één voor rest-afval. Er bestaan ook losse afvalbakken met meerdere compartimenten.

GFT afval scheiden

GFT afval staat voor groente, fruit en tuin-afval. Van GFT kan compost en biogas gemaakt worden. Hieronder valt bijvoorbeeld: aardappel en fruitschillen, koffiedik, verwelkte bloemen of planten, etensresten, eierschillen, gemaaid gras, bladeren en potgrond. GFT kun je binnenshuis in een aparte afval bak bewaren maar het is belangrijk om deze zeer regelmatig te legen. GFT afval kan namelijk erg gaan stinken. Zorg er ook voor dat GFT afval zo droog mogelijk wordt weggegooid. Een simpele tip om maden in de groene container te voorkomen (zeker tijdens warme dagen) is om een laag oude kranten op de bodem te leggen. Deze absorberen namelijk vocht. Zout strooien helpt ook. Zet je container zo veel mogelijk in de schaduw en zorg dat de deksel op een kier staat, zodat het binnenin niet kan gaan ‘broeien’. Tot slot kunnen takjes eucalyptus of lavendel in de groene container ook helpen tegen maden.

Glas scheiden

Ook bepaalde soorten glas kun je scheiden. Glas wat in de glasbak mag, zijn glazen potten en flessen. Lege flessen drank dus, maar ook de glazen potjes waar baby-voeding, pindakaas en bruine bonen in gezeten hebben. Al het overige glas is restafval, heb je bijvoorbeeld een theeglas kapot laten vallen, dan gaan de resten hiervan bij het restafval. Vaak reserveren mensen een plekje voor glas-afval in de trapkast, bijkeuken of in een keukenkastje. Dat kan, maar houdt er wel rekening mee dat niet uitgespoelde verpakkingen kunnen gaan stinken, zeker in een afgesloten ruimte zoals een gootsteenkastje. Leer jezelf aan om het oude glas minimaal eens in de week naar de glasbak te brengen, oud glas neemt namelijk kostbare ruimte in jouw huis in!

Afval scheiden; wat te doen met klein chemisch afval?

Onder klein chemisch afval verstaan we producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Denk hierbij aan oud (gebruikt) frituurvet, batterijen, gloeilampen, verpakkingen met daarin (restanten van) lijm of verf en verpakkingen waarin bestrijdingsmiddelen zitten of hebben gezeten. Ook medicijnen vallen onder klein chemisch afval. In de meeste supermarkten kun je batterijen en gloeilampen inleveren. Buiten vind je vaak een container voor oud frituurvet. Ook bij veel drogisterijen, zoals Kruidvat, kun je lege batterijen inleveren. Bij de apotheek kun je je oude medicijnen en (gebruikte) injectienaalden inleveren. Scheid verpakkingen zoveel mogelijk van het klein chemisch afval; de kartonnen doosjes die om de medicijnen heen zaten bijvoorbeeld, net als het plastic en karton dat om gloeilampen en batterijen heen zit. Bij elke vuilstort kun je ook terecht met je chemisch afval. Via de gemeente is het ook mogelijk om een milieubox aan te vragen voor klein chemisch afval.

Textiel afval scheiden

Oude kleding en schoenen die je niet meer draagt kun je ook scheiden van het restafval. Kleding die er nog goed uitziet, kun je natuurlijk verkopen. Ook doneren aan een kringloopwinkel, weggeefwinkel en in diverse opvangentra is een optie. Het meest makkelijk is textiel afval scheiden door deze in een gesloten vuilniszak in een textielcontainer te gooien. In deze bakken mogen ook schoenen, accessoires zoals riemen, petten, tassen, stropdassen, knuffeltjes en poetsdoeken. Het is belangrijk dat het textiel afval droog in de zakken gaat.

Hoe scheid jij je afval?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. In Nieuwegein en Hoofddorp scheidde ik plastic in Hoofddorp kon je dat zelfs dagelijks weggooien in speciale bakken en in Nieuwegein werd het 1 x per 2 weken opgehaald en een volle zak zette ik dan zolang in de schuur. Nu in ’s Hertogenbosch doe ik het plastic bij het restafval, omdat hier geen ruimte is voor een aparte bak én omdat je het plasticafval naar een bak moet brengen die ruim 750 meter weg is. Voor papier- en restafval staan ondergrondse containers waarvoor je een pasje nodig hebt. In Amsterdam zijn ze alweer gestopt met plastic ophalen omdat er een heleboel “foute” dingen bij het plastic worden gegooid. Soms is het ook niet duidelijk wat er wel in niet in mag en dit schijnt ook weer per gemeente te verschillen. Door het virus is textiel nu ook niet populair omdat het niet gesorteerd kan worden. Kleding die nog goed is breng ik naar de 2de hands winkel of de kringloop.

  2. Mijn afval scheid in ook al een tijdje en ik merk dat je een aantal materialen ook goed kan hergebruiken. Zo verzamel ik mijn papier in een papieren tas en hergebruik ik mijn plastic draagtassen voor kleine prullenbakken in huis. Alle kleine beetjes helpen immers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *