rommelige keuken
Keuken, Opruimen & organiseren

Altijd een rommelige keuken? 5 Tips om dat te voorkomen!

Zit je elke dag tegen een rommelige keuken aan te kijken? Er zijn manieren om te voorkómen dat het er steeds rommelig wordt, 5 tips!

Zorg voor voldoende werkruimte

Je keuken is naast je badkamer waarschijnlijk de meest gebruikte ruimte in je huis. Dit betekent niet alleen dat je er dus meerdere keren per dag te vinden bent, maar dat er ook (veel) spullen zijn die je dagelijks nodig hebt. Om een rommelige keuken te voorkomen is het belangrijk dat er áltijd voldoende werkruimte is. Wanneer je je ontbijt of lunch gaat klaarmaken of wanneer je gaat koken, wil je ruimte hebben. Heb je dat niet, dan is de kans groot dat je elke keer opnieuw spullen moet gaan verschuiven en stapelen. Hierdoor wordt de rommel vaak alleen maar groter. Ga je dus aan de grote schoonmaak van je keuken beginnen, zorg er dan voor dat je met het terugplaatsen van je spullen jezelf voldoende werkruimte gunt, altijd!

Voorkom een rommelige keuken door je spullen een vaste plek te geven

Wanneer spullen een vaste plek hebben, kun je spullen na gebruik steeds op die plek terugleggen of zetten. Op die manier voorkom je dus niet alleen onnodige rommel, maar ook zorg je er op deze manier voor dat je steeds kunt vinden wat je zoekt.

Bewaar alleen spullen in de keuken die je hier echt gebruikt

Geen enkele keuken heeft helaas eindeloos veel opbergruimte. Je zult dus slim om moeten gaan met de opbergruimte die je in je keuken tot je beschikking hebt. Het is een feit dat wanneer je te veel spullen in een te kleine ruimte bewaart, deze plek al snel rommelig en onoverzichtelijk wordt. Zo is het ook met je keuken; een rommelige keuken wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat er te veel spullen bewaard worden. Ga voor jezelf dus na welke spullen je hier echt gebruikt en nodig hebt. Zorg er voor dat die spullen goed toegankelijk zijn, voor iedereen die in huis woont. Bewaar spullen die je wel wilt houden, maar alleen af en toe gebruikt bijvoorbeeld in de voorraadkast, trapkast of bijkeuken. Een andere tip; zorg ervoor dat je spullen die je veel gebruikt niet te veel in de buurt zet van spullen die je maar heel zelden nodig hebt. Het is enorm irritant wanneer je telkens allerlei spullen die je zelden gebruikt, aan de kant moet schuiven om dingen te kunnen pakken die je dagelijks nodig hebt.

Ruim je spullen na gebruik op

Je voorkomt een rommelige keuken door je spullen na gebruik steeds op te ruimen. Heb je een snack gepakt, ontbijt gemaakt, koffie gezet of eten gekookt? Ruim je spullen op na gebruik! Doe de afwas of zet vuile afwas in de vaatwasser. Haal etensresten van de kookplaat af en maak deze schoon. Zo voorkom je dat vet en vuil aankoekt. Niet alleen is dit onhygiënisch en ziet het er niet fris uit, het kan ook gevaarlijk zijn. Zet verpakkingen terug, sluit deksels van voorraadpotten en zet ze op de juiste plek weer terug. Boodschappen gedaan? Vul direct je voorraadpotten bij en gooi overbodig verpakkingsmateriaal zoals plastic en karton direct weg. Afvalbak vol? Verwissel de zak en gooi de prullenbak in de container of zet hem klaar bij de voordeur zodat je deze kunt meenemen naar de buitencontainer zodra je weer naar buiten gaat.

Voorkom een rommelige keuken door elke dag de afwas te doen

Vuile afwas is waarschijnlijk voor de meeste mensen de belangrijkste reden van een rommelige keuken. Onthoud dat afwas zichzelf niet opstapelt. Afwas creëer je echt helemaal zelf. Heb je een vaatwasser, gebruik die dan! Vind je het zonde om de vaatwasser dagelijks te laten draaien of is het in jouw huishouden simpelweg niet nodig, zie je vaatwasser dan als een kast waar je je vieze afwas direct in kan zetten. Geen vaatwasser? Leer jezelf dan aan elke dag af te wassen. Heb je een groot gezin, dan is het waarschijnlijk geen overbodige luxe om meerdere afwasmomenten in te plannen, zoals na het ontbijt, na de lunch en na het diner. Een afdruiprek kán handig zijn, maar wanneer je je schone afwas daar alsnog de hele dag in laat staan ontzeg je jezelf wel die extra werkruimte en bovendien ziet zo’n stapel afwas op je aanrecht er ook niet aantrekkelijk uit. Maak je aanrechtblad schoon na de afwas, hang hand- en theedoeken uit om ze te laten drogen en verschoon dagelijks je vaatdoekje.

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Goede tips maar ondanks dat ik heel gestructureerd ben en alles altijd opruim blijft de keuken een dingetje. Er is een groot schiereiland met het spoelgedeelte maar dat is zo breed dat je nooit het hele aanrecht als werkruimte nodig hebt en er dus ongemerkt iedere dag rommeltjes op belanden die ik weliswaar ’s avonds probeer op te ruimen maar het blijft “niet naar mijn zin”. Een nieuwe keuken zou wel een oplossing zijn maar dan moet er heel veel verlegd en gewijzigd worden zoals leiding verleggen, stucen en een andere vloer. Geen optie dus omdat we hier nog geen jaar wonen en we nu allebei zeker weten dat we uiteindelijk weer naar het “Westen willen” of weer naar boven de rivieren.:-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *