antiek verkopen
Kantoor, Opruimen & organiseren, Weg doen

Antiek verkopen? 6 Tips voor hoe en waar je dit kunt doen!

Wil je je huis opruimen of zit je plotseling met een erfenis en wil je je antiek verkopen? Dít zijn dingen om rekening mee te houden!

Waar moet je rekening mee houden?

Antiek verkopen, daar lees je eigenlijk helemaal niet zo veel over, behalve dan op veilingsites en websites die gespecialiseerd zijn in antieke spullen. En ook al ben je in je dagelijks leven niet bezig met antiek of heb je er geen interesse in, het kan natuurlijk zo zijn dat je (plotseling) met antieke spullen in huis zit, bijvoorbeeld uit een erfenis, of omdat iemand je deze spullen geschonken heeft. Hoewel antieke spullen in vrijwel alle woonstijlen mooi te combineren zijn, kan het natuurlijk zo zijn dat je er echt niets mee hebt, dat je de spullen niet mooi vind, of dat je er geen plek voor (over) hebt. Wil je dus graag antiek verkopen, dan ga ik je hiervoor wat tips geven.

Wat zijn je spullen eigenlijk waard?

Meestal wordt een item ‘antiek’ genoemd als het meer dan honderd jaar oud is. Voor boeken geldt doorgaans een periode van 75 jaar. Dat iets ouder is dan honderd jaar en dus antiek is, wil natuurlijk niet zeggen dat dat item ook altijd waardevol is. Wanneer je je eigenlijk nooit echt verdiept hebt in ‘oude’ spullen, dan is het vaak heel lastig om te bepalen hoeveel iets waard is en óf een bepaald item überhaupt nog iets waard is. De staat van een object speelt natuurlijk sowieso een belangrijke rol, maar ook al is iets in goede staat, dan nog kan het item slechts enkele euro’s waard zijn. Hoe kom je er nu achter wat je antieke spullen waard zijn?

Laat de spullen taxeren door een antiquair!

Zit je bijvoorbeeld met een erfenis van iemand uit je naaste familie, dan heb je waarschijnlijk al enigszins een idee of deze erfenis zaken van waarde kan bevatten. Als deze persoon bijvoorbeeld een verzamelaar was. Dan kan het heel interessant zijn om een antiquair uit te nodigen. Zo iemand heeft verstand van zaken, en kan jou heel veel vertellen over de herkomst van de items en de waarde ervan.

Antiek verkopen via Catawiki

Is na taxatie gebleken dat jouw antieke items (echt) waardevol zijn, dan kun je er voor kiezen om je spullen zelf aan te bieden via Catawiki. Catawiki is een veilingsite, maar dan voor speciale objecten, zoals antiek dus. Iedereen kan objecten aanbieden op Catawiki, en deze zullen altijd beoordeeld worden door experts. Catawiki bereikt mensen uit de hele wereld, maar omdat het echt om speciale objecten gaat, bereik je hier niet alleen je doelgroep specifieker, ook krijg je hier een betere prijs voor je object dan op bijvoorbeeld Marktplaats. Is je object geveild? Dan betaal je een commissie aan Catawiki. Het aanbieden van je object is gratis. Nog een tip wat Catawiki betreft; heb je bijvoorbeeld maar enkele antieke items, dan is het natuurlijk een beetje zonde om een antiquair in te schakelen. In dit geval kun je Catawiki ook goed gebruiken om richtprijzen te achterhalen voor de antieke spullen die je in huis hebt staan.

Antiek verkopen via een veilinghuis

Je kunt ook antiek verkopen via een veilinghuis. Gaat het om veel en / of grote objecten, dan kun je iemand van het veilinghuis bij je thuis uitnodigen. Deze persoon zal de objecten die interessant zijn voor een veiling markeren, met een stickertje bijvoorbeeld. Houdt er rekening mee dat zo iemand vrijwel niets los zal laten over de waarde of geschatte opbrengst van deze items. Dit om te voorkomen dat mensen een antiquair van een veilinghuis alleen maar uitnodigen om achter de waarde van de spullen te komen, en deze vervolgens zelf proberen te verkopen. Wil je je antiek verkopen via het veilinghuis, dan kun je de spullen zelf inbrengen of ze worden (meestal tegen betaling) bij je thuis opgehaald. Het veilinghuis zorgt voor foto’s en omschrijvingen en zal jou voor de veiling opent een lijst sturen met de geschatte opbrengst. Vervolgens word er een catalogus gemaakt en worden er kijkdagen georganiseerd. Potentiële kopers kunnen dan vast kijken waar ze interesse in hebben. Als jouw kavel geveild is, zul je na verloop van tijd een bedrag uitgekeerd krijgen. Houdt er rekening mee dat een veilinghuis kosten in rekening brengt voor het maken van de foto’s en de taxatie van de objecten. Daarbovenop wordt er een commissie berekend. Desalniettemin is een veilinghuis echt een geschikte plek om antiek van waarde te verkopen, zeker als je er zelf niet in thuis bent of geen zin of tijd hebt om zelf met de spullen aan de slag te gaan.

Antiek verkopen via Marktplaats of op de rommelmarkt

Zoals ik al aangaf; dat iets antiek is, wil niet zeggen dat het veel geld waard is. Je kunt er altijd voor kiezen om je spullen te doneren aan een kringloopwinkel of het goede doel, maar je kunt de spullen ook verkopen via Marktplaats of op een rommelmarkt. Marktplaats is interessant voor de wat ‘betere’ items die niet geschikt zijn voor het veilinghuis, maar eigenlijk te waardevol om op de rommelmarkt te verkopen. Zorg altijd voor meerdere duidelijke foto’s en goede omschrijvingen. Een richtprijs is aan te bevelen, zodat je hopelijk niet onnodig vaak te maken krijgt met echt onzinnige biedingen. Tot slot is antiek verkopen op de rommelmarkt ook een leuke optie. Vergis je namelijk niet in de hoeveelheid mensen die gek zijn op ‘oude’ spulletjes. Het is natuurlijk leuk om andere mensen op deze manier blij te maken. En jij bent van je spullen af!

Heb jij wel eens antiek verkocht? Op welke manier heb jij dat aangepakt?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Het is inderdaad verstandig om je spullen te laten taxeren wanneer deze antiek zijn. Ik heb in het verleden ook antieke meubels gekocht en verkocht via veiligen. Dit is een echte aanrader. Wellicht vind je nog verborgen schatten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *