houdbaarheid van make-up
Badkamer, Opruimen & organiseren

De houdbaarheid van make-up, dít wil je weten!

Lees hier alles over de houdbaarheid van make-up. Daarna kun je zelf aan de slag met het uitzoeken van je make-up!

De houdbaarheid van make-up

Make-up producten kunnen bederven, net zoals een pak melk in de koelkast ook kan bederven. Het is erg slecht voor je huid om make-up te gebruiken die niet meer goed is. De huid kan geïrriteerd raken, je kunt er puistjes, huiduitslag of zelfs een ontsteking van krijgen. Ik ga je het één en ander uitleggen over de houdbaarheid van make-up. Zo weet je hoe lang je producten kunt bewaren en wanneer het tijd is om producten weg te gooien.

De houdbaarheid van make-up; vloeibare producten

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat producten op waterbasis altijd minder lang houdbaar zijn dan producten op olie-basis of poederige producten. Met een foundation kun je dus minder lang doen dan met een bronzer of een blusher. Dit heeft te maken met het feit dat bacteriën heel erg van water houden. Foundation en primer kun je ongeveer een jaar bewaren. Dit is een richtlijn voor een product dat geopend is. Wanneer jij graag back-ups van je favoriete producten hebt, dan kun je deze ongeopend langer bewaren, zolang je dat maar op een koele, droge en liefst donkere plek doet.

De houdbaarheid van make-up; lipproducten

Lipsticks en lippotloden kunnen gemiddeld twee jaar mee. Vloeibare producten zoals lipgloss kun je ongeveer een jaar bewaren. Heb je een keer een koortslip? Dat is vervelend! Je doet er erg verstandig om je lipsticks dan even niet te gebruiken. Wil of doe je dit toch? Dan kun je hem daarna beter weggooien. Een koortslip is namelijk erg besmettelijk. Leen je make-up ook liever niet uit, vooral je lipproducten niet.

De houdbaarheid van mascara

Mascara is waarschijnlijk het make-up product dat het kortst houdbaar is, namelijk gemiddeld drie maanden na opening. Zorg er dus voor dat je nooit meerdere mascara’s tegelijkertijd open maakt, dat is zo zonde. Een mascara droogt behoorlijk snel uit, ook al zit de dop er netjes op. Een mascara die niet meer goed is, zal uitdrogen waardoor hij helemaal niet meer prettig aanbrengt. Hij kan ook sneller gaan klonteren op je wimpers.

De houdbaarheid van make-up; nagellak

Nagellak is zeker twee jaar houdbaar. Je doet er goed aan om je potjes nagellak na gebruik altijd goed te sluiten. Wat ik zelf prettig vind is om het halsje van het flesje regelmatig met een wattenschijfje met nagellakremover schoon te maken. Zo voorkom je dat restjes nagellak hier gaan opdrogen en dat daardoor de dop niet meer goed sluit. Nagellak die lang staat, kan dik worden. Een druppeltje nagellakverdunner doet dan vaak wonderen. Ook kunnen kleurpigmenten in nagellak die al lang staat als het ware naar beneden zakken. Dit kun je eenvoudig verhelpen door het flesje te schudden. Heeft de nagellak na het schudden nog steeds niet zijn oorspronkelijke kleur terug? Dan kun je het flesje beter weggooien.

De houdbaarheid van poeder

Oogschaduws, bronzers en blushers kunnen ongeveer twee jaar mee. Houdt er wel rekening mee dat deze producten steeds in aanraking komen met je make-up kwasten en / of met je vingers, en dit kan ook afbreuk doen aan de houdbaarheid.

Wanneer heb jij je make-up tas voor het laatst uitgezocht?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *