wandplank netjes inrichten
Keuken, Opruimen & organiseren

Een wandplank netjes inrichten (en netjes houden!), zó doe je dat!

Heb jij wandplanken in huis maar irriteer je je aan de rommel die er altijd op staat? Een wandplank netjes inrichten begint híérmee.

Een wandplank netjes inrichten, geef de plank een functie

Wandplanken of ‘open shelving‘ staan heel leuk in huis. Door er mooie spullen op te zetten maak je een ruimte direct interessanter, zeker wanneer je verder alleen maar dichte kasten hebt. Toch kunnen wandplanken die niet echt zijn doelbewust zijn ingericht ook voor veel (onbedoelde) chaos en irritatie zorgen. Een wandplank netjes inrichten begint eigenlijk met het geven van een functie aan zo’n plank. Daarmee bedoel ik dat je er goed over nadenkt waar je die wandplank nu eigenlijk voor gaat gebruiken. In de keuken is een wandplank leuk voor servies. In de slaapkamer kun je er bijvoorbeeld parfums of fotolijstjes op zetten. Op je werkplek kun je een wandplank gebruiken voor boeken. Op deze manier voorkom je dat er eigenlijk alleen maar ondefinieerbare rommel op een wandplank terecht komt wat dus uiteindelijk alleen maar ongezellig en rommelig oogt.

Maak gebruik van voorraadpotten en manden

Laten we zeggen dat je wandplanken in de keuken hebt. Zoals ik net al als voorbeeld gaf; servies staat altijd leuk op een wandplank. Maar zo’n wandplank kun je ook gebruiken voor etenswaren. Toch zullen pakken koffie, doosjes thee, broodbeleg en zakken rijst niet heel gezellig staan. Juist voor dit soort dingen is het leuk om voorraadpotten aan te schaffen. Ik vind het zelf altijd leuk om voor eenheid te gaan, voorraadpotten in dezelfde serie dus, al dan niet in verschillende groottes. Je zult zien dat zo’n rij met voorraadpotten een stuk gezelliger staat dan halfvolle pakken, zakken en doosjes. Bovendien blijven je etenswaren langer goed in een voorraadpot. In plaats van een standaard voorraadpot kun je natuurlijk ook mandjes, doosjes of blikjes gebruiken om spulletjes in te bewaren. In die blauwe doos op onze wandplank bewaar ik bijvoorbeeld thee.

Een wandplank netjes inrichten en netjes houden

Vind je het lastig om een wandplank echt leuk in te richten? Er zijn een aantal eenvoudige tips die je hierbij kunnen helpen. Soms werkt symmetrie heel goed. Een rij voorraadpotten die allemaal dezelfde hoogte hebben kan er heel mooi en netjes uitzien. Je kunt ook werken met verschillende hoogtes; zet de potten bijvoorbeeld van groot naar klein of zet een grote in het midden en steeds kleinere aan de zijkanten. Wil je een wandplank netjes inrichten dan is het ook leuk om te werken met oneven aantallen objecten, zeker wanneer je je wandplank gaat inrichten met decoratieve objecten. Kies dan dus voor drie of vijf objecten in plaats van twee of vier. Het is ook slim om te werken met objecten van verschillende afmetingen. Bijvoorbeeld objecten die qua hoogte en doorsnede van elkaar verschillen. Iets ‘groens’ op een wandplank doet het ook altijd goed. Kies voor een plant, een bosje bloemen of een enkele bloem in een vaasje. Ook kun je gaan voor droogbloemen of losse takjes, bijvoorbeeld eucalyptus. Dit geeft het geheel ook wat meer schwung. Vind je nog steeds dat je wandplank er niet netjes uitziet? Probeer dan eens om je objecten op een dienblad te groeperen!

Heb jij wandplanken in huis? Waar gebruik jij die voor?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Grappig ik drink nu cappucino uit die beker rechtsonder. (Heb er 6) en ja wij hebben wandplanken sommige blijven netjes en zijn vooral decoratief maar die in het toilet gebruiken we voor handdoekjes etc. en (mooie) doosjes/potten zijn inderdaad handig om spulletjes in op te ruimen. Verder hebben wij een aantal van die schilderijplanken waar hier lijsten op staan maar toch “mis” ik iets dus misschien zou je daar eens een blogpost aan willen wijden.

  2. Wat een fijne tips! Op dit moment staan onze wandplankjes vol met diverse geurkaarsen, parfum flacons enzovoort. Ze staan écht te vol, van de week als ik thuis kom van mijn werk moet ik daar toch even de tijd voor gaan nemen x

  3. Ik heb zelf geen wandplanken, omdat ik het prettig vind wanneer alles achter een deurtje of lade zit.

  4. Ons dubbele Tomadorek zorgt voor opgeruimdheid, doordat alle stekjes, foto’s en andere dierbare prullaria er gegroepeerd een plekje vinden. Ik doe het meestal op gevoel, maar je tips zijn zeker handig. Het hoeft van mij niet al te strak, er is altijd wat te zien. Mensen die langskomen staan er ook altijd heerlijk in te neuzen.

  5. Leuk! Ik heb ook aan aantal wandrekjes die ik leuk decoreer. Probeer ze ook niet te vol te zetten.

  6. […] voor een goede balans tussen spullen die je in en uit het zicht bewaart. Ik ben zelf altijd gek op wandplanken en open kasten, maar ik zorg er dan wel voor dat daar alleen de leukste spulletjes op staan. En dat […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *