gemotiveerd blijven tijdens opruimen
Opruimen & organiseren

Gemotiveerd blijven tijdens opruimen, déze tips gaan je helpen!

Er zijn een heleboel goede redenen om op te ruimen, maar gemotiveerd blijven tijdens opruimen is een tweede. Ik ga je helpen met nieuwe inzichten en een aantal praktische tips.

Gemotiveerd blijven tijdens opruimen, bedenk waar je het voor doet!

Er zijn natuurlijk een heleboel goede redenen om op te ruimen en je huis(houden) (beter) te organiseren. Redenen om ermee te starten, om er mee door te gaan als je eindelijk de moed gevonden hebt om te beginnen, om grote klussen af te maken en om alles dan vervolgens bij te houden! Zo scheelt een opgeruimd huis je waarschijnlijk sowieso een heleboel frustratie en stress maar ook tijd. Je vindt dingen terug die je misschien al tijden kwijt was. Dit kan je geld schelen omdat je dingen dan niet opnieuw hoeft te kopen. Het kan je inspiratie geven om nieuwe projecten of hobby’s te starten of om weer andere dingen in je huis aan te pakken, zoals een schilderklus of een make-over van je slaapkamer. Bovenal geeft een opgeruimd huis rust. Een opgeruimd huis maak je ook makkelijker gezellig, zodat je je fijn voelt in je huis en zodat je huis echt als een thuis voelt. Ondanks al die goede redenen kan opruimen toch lastig zijn. Hoe blijf je nu gemotiveerd tijdens opruimen? Ik ga je wat tips geven.

Zorg voor een goede voorbereiding

Niets vervelender dan net een kwartier bezig zijn en erachter komen dat je eigenlijk niet verder kunt, omdat je bepaalde dingen niet in huis hebt. Laten we er vanuit gaan dat je van tevoren enigszins weet wat je tegen gaat komen in de ruimtes die je wilt gaan opruimen. Als je bijvoorbeeld je uitpuilende kledingkast eens wilt gaan opruimen, dan is het handig om vuilniszakken of dozen paraat te hebben voor alle items die weg kunnen. Maar extra opbergers of kledinghangers zijn ook handig om alvast te hebben. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst te inventariseren wat je hebt en wilt bewaren en dan pas de nodige essentials te kopen, zoals opbergers of zelfs extra planken voor in je kast. Reserveer daar dan ook tijd voor. Ga bijvoorbeeld op zaterdag alles uitzoeken en plan daarna een bezoek aan de Ikea, HEMA of Action, en ga zondag alles weer inruimen. Zorg ook dat je voldoende schoonmaakspullen hebt.

Praat over je plannen

Als je graag iets wilt veranderen in je leven is het goed om daar over te praten. Niet alleen kan praten met anderen je nieuwe inzichten geven en kunnen anderen je, indien nodig, een helpende hand bieden, het is ook slim uit praktisch oogpunt. Stel je voor dat jij nu eindelijk eens een slim(mer) systeem voor je wasgoed bedenkt om op die manier de grote bergen was waar maar geen eind aan lijkt te komen meer onder controle krijgt. Wanneer niemand anders in je huishouden van jouw nieuwe systeem op de hoogte is en dus niet zijn of haar steentje bijdraagt, zal jouw nieuwe systeem waarschijnlijk weinig kans van slagen hebben. En zo is het eigenlijk met alles in je huishouden. Vieze was en afwas stapelen zich niet vanzelf op. Die stapels worden immers gecreëerd door de mensen in je huis. Door dus samen aan de slag te gaan en op die manier niet steeds achter de feiten aan te lopen, maar een deel van het werk vóór te zijn, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Gemotiveerd blijven tijdens opruimen, pak niet alles tegelijk aan

Als je graag iets wilt veranderen of een (grote) klus wilt aanpakken, is het belangrijk om niet in één keer te veel te willen doen. Of dat nu gaat om kilo’s kwijt raken, geld sparen of je huis opruimen. Bedenk altijd het volgende; je huis is niet in één dag een rommel geworden. En die kilo’s die je er graag af wilt hebben, zijn er ook al niet in één dag bijgekomen. Verwacht dus niet van jezelf dat je je complete huishouden in één dag goed georganiseerd kunt krijgen, of dat je je héle huis in één dag kunt opruimen. Er zijn tal van redenen te bedenken om met bepaalde ruimtes in huis te starten. Zo is het bijvoorbeeld logisch om eerst met kasten te beginnen en pas dan aan oppervlaktes, zoals een overvolle eettafel of salontafel. Want als je kasten niet georganiseerd zijn, waar laat je dan al die spullen die nu op je eettafel gedumpt zijn? Wanneer je moeite hebt met opruimen vanwege bepaalde herinneringen die door het huis verspreid zijn, is het misschien slim om met de badkamer te beginnen. Dit is waarschijnlijk één van de ruimtes waar je het minst te maken gaat krijgen met herinneringen, uitzonderingen natuurlijk altijd daargelaten. Bedenk voor jezelf welk opruim project voor jou prioriteit heeft en van daaruit is gemotiveerd blijven tijdens opruimen misschien ook al weer makkelijker.

Gemotiveerd blijven tijdens opruimen, laat anderen je inspireren!

Er zijn zoveel manieren om geïnspireerd te raken voor of tijdens een nieuw project. Denk aan posts op Instagram, foto’s op Pinterest, filmpjes op Youtube, series op Netflix en dan zijn er natuurlijk nog gewoon allemaal inspirerende boeken! Ik vind het altijd heerlijk om op Youtube organiseer- en opruim video’s te kijken. Niet zozeer voordat ik ga beginnen, maar om inspiratie op te doen voor latere opruimsessies. Ben jij bijvoorbeeld voornemens om je kledingkast klaar te maken voor de herfst en heb je daar tijd voor gemaakt aankomend weekend, dan kun je deze week al leuke video’s gaan kijken! Ik vind The home edit serie op Netflix bijvoorbeeld ook erg leuk. Zoek wel filmpjes uit die je daadwerkelijk motiveren. Naar dure villa’s met perfect georganiseerde inloopkasten vol designer tassen en schoenen kijken is leuk, maar kan je misschien juist demotiveren, omdat je het gevoel hebt dat het ‘bij jou toch nooit zo netjes wordt’. Marie Kondo past bijvoorbeeld niet zo goed bij mij, omdat ik het allemaal wat zweverig vind. Ook is er een heel grote scene in minimaliseren; zo min mogelijk spullen hebben. Maar opruimen betekent niet per definitie dat je zo min mogelijk spullen hoeft te hebben. Kijk dus wie of wat jou inspireert en doe er iets mee!

Ben jij gemotiveerd als het om opruimen en het doen van je huishouden gaat? Waar haal jij motivatie en / of inspiratie vandaan?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Juist nu in deze tijd is het voor mij belangrijk om alles opgeruimd te houden omdat we veel meer binnen zitten. En opruimen is een beetje therapeutisch voor mij. Opgeruimde kast, opgeruimde geest, zoiets. “Grote” opruimingen hoef ik hier eigenlijk nooit te doen ik probeer alles bij te houden maar bijvoorbeeld de glazen/bekers lade in de keuken verzand na een aantal weken in een rommelig geheel en dan voelt het lekker om alles eruit te halen, doekje erdoor en alles terug te zetten. En niet alles tegelijk doen is ook een goede tip. Volgens mij ging er jaren geleden in blogland een “1 kastje per dag” rond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *