je badkamer opruimen
Badkamer, Opruimen & organiseren

Je badkamer opruimen, dít zijn de dingen die direct weg kunnen!

Ga je je badkamer opruimen? Dít zijn vast een aantal dingen die weg mogen danwel verplaatst kunnen worden, zo creëer je snel meer overzicht.

Je badkamer opruimen, doe het één keer grondig en hou het daarna goed bij!

Je badkamer is, net als de keuken, een plek in huis die veel gebruikt wordt, elke dag opnieuw, en die dus goed bijgehouden moet worden. Het is om die reden verstandig om eens in de zoveel tijd echt uitgebreid de tijd te nemen om je badkamer op te ruimen en schoon te maken. Want sta je er wel eens bij stil dat een opgeruimde badkamer ook veel sneller en makkelijker schoon te maken is dan een overvolle badkamer?

Je badkamer opruimen, hoort alles hier eigenlijk wel?

Eén van de ‘regels’ van een georganiseerd huishouden is dat je je spullen bewaart op een logische plek. Logisch in die zin dat je spullen in principe bewaart op die plek waar je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Tandpasta leg je dus in je badkamer, een koekenpan bewaar je in je keuken. Maar natuurlijk gaat die ‘regel’ niet altijd op. Soms heb je bijvoorbeeld maar heel beperkt de ruimte en bewaar je spullen elders. Zo bewaren wij onze voorraad handdoeken in de kledingkast, omdat we er in de badkamer geen ruimte voor hebben. Als je je badkamer aan het opruimen bent, bepaal dan of je spullen een logische plek hebben. Zo niet; kijk dan naar wat die nieuwe logische plek eventueel kan worden. Het is ook goed om te kijken naar de indeling van je kasten; spullen die je dagelijks gebruikt, daar wil je snel en makkelijk bij kunnen en je wilt ze ook weer zonder gedoe kunnen opruimen, zonder dat je daar voor eerst allerlei andere spullen aan de kant moet schuiven.

Je spullen uitzoeken

Ga je je badkamer opruimen, doe het dan grondig. Dat betekent; alles eruit. Vaak is het het makkelijkst om alles op een grote stapel te leggen en per item te bekijken wat je er mee wilt. Gebruik je het en wil je het dus bewaren, al dan niet op een andere plek in huis? Is het over datum, oud, vies of kapot en kan het dus worden weggegooid? Is het nog bruikbaar, maar kun je het zelf niet gebruiken of word je er zelf niet blij van, dan kun je het wellicht weggeven. Vind je het te overweldigend om al je spullen op een grote stapel te gooien? Pak dan la voor la of zone voor zone aan, maar zorg er wel voor dat je aan het eind alles uitgezocht hebt. Voorkom dat je overvolle tasjes of mandjes weer onuitgezocht terug in de kast zet, want dan ben je zo weer terug bij af.

Wat kan er sowieso weggegooid worden?

Tijdens het opruimen van je badkamer(kastje) zul je dus keuzes (moeten) gaan maken. Omdat de kans klein is dat je weinig emotionele waarde hebt aan de dingen die je normaal gesproken in je badkamer bewaart, zeker in vergelijking tot andere ruimtes in je huis, zijn dit een aantal dingen die je in principe direct weg kunt gooien:

Cosmetica die over de datum is. Elk product heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. De stelregel is meestal als volgt; is een product van geur, kleur of textuur veranderd, dan is de kans groot dat dit product niet meer goed is. Je huid kan geïrriteerd of zelfs beschadigd raken wanneer je producten gebruikt die niet meer goed zijn.

Gebruikte make-up die je nooit (meer) draagt. Ook make-up heeft een houdbaarheidsdatum en omdat het niet heel hygiënisch is om make-up van anderen te gebruiken, is dit weggeven ook niet zo’n goed idee.

Verpakkingen waar nog slechts een bodempje in zit. Als je deze verpakkingen op had willen maken, had je dit waarschijnlijk al lang gedaan.

Zonnebrandcrème die langer dan een jaar geleden geopend is. Hoewel deze in principe niet over de datum is, zal de factor niet meer beschermen zoals het hoort.

Oude medicijnen. Gooi deze niet zomaar tussen het afval. Medicijnen horen bij het klein chemisch afval en dit kun je inleveren bij de apotheek. Haal vanwege privacy redenen de stickers met jouw gegevens van de potjes en doosjes af.

Oude sponzen, douchepuffs, eeltvijlen, badmutsjes en botte scheermesjes.

Oude of versleten washandjes, gastendoekjes en handdoeken.

Schoonmaakmiddelen die je (niet meer) gebruikt.

Wat kan er verplaatst of weggegeven worden?

Niet alles wat je niet meer gebruikt, niet meer kan of wilt gebruiken of nooit hebt gebruikt hoeft natuurlijk weggegooid te worden. Je kunt waarschijnlijk vast nog andere mensen blij maken met ongeopende cosmetica of parfumsamples waarvan je zelf te veel hebt, of de spullen die je niet fijn vind om te gebruiken of die niet goed bij je huid passen. En dan zijn er natuurlijk nog de spullen die eigenlijk niet in de badkamer horen. Wat jij in de badkamer vindt ‘horen’, is natuurlijk persoonlijk, maar zeker als je maar beperkt de ruimte hebt, moet je dus zorgvuldig omgaan met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zorg ervoor dat de spullen die je daadwerkelijk (in de badkamer!) gebruikt, makkelijk te pakken en weer op te bergen zijn. Heb je veel back-up producten van cosmetica en / of schoonmaakmiddelen? Kijk eens of je die misschien elders kunt bewaren, hiermee creëer je waarschijnlijk veel ruimte. Schoonmaakmiddelen die je maar heel af en toe gebruikt maar wel wilt bewaren, zoals ontstopper of schimmelreiniger, kunnen misschien ook beter worden opgeborgen in de kast of la met schoonmaakmiddelen. Die pak je dan zodra je ze nodig hebt en op deze manier nemen ze geen kostbare ruimte in je badkamer in.

Bewaar jij veel andere spullen dan cosmetica in je badkamer?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. In het badkamerkastje staat een voorraadje deo, mondwater en wat dingen die we dagelijks gebruiken zoals wattenstaafjes, wattenschijfjes etc. In 1 lade ook wat dagelijkse dingen en in de onderste lade had ik altijd handdoeken maar dat is nu het domein van Amy via de achterzijde van het meubel klimt ze daar in en er ligt dan ook een kussentje met een handdoek. (Zo waren we haar dus ook kwijt toen ze nog maar 3 dagen bij ons was…stond al op Amivedi als vermist en we hadden al foto’s verspreid en uren in de buurt gezocht…..Toevallig was hier in dit huis hetzelfde wastafelmeubel (Hemnes) maar we kunnen nu natuurlijk nooit meer naar een huis met een ander badkamermeubel 🙂
    Verder is er eigenlijk geen ruimte in onze badkamer vanweg het bad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *