je gootsteenkastje opruimen
Keuken, Opruimen & organiseren

Je gootsteenkastje opruimen (+ super simpele Ikea-hack!)

Wil je je gootsteenkastje opruimen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik maakte een super simpel stappenplan voor je!

Je gootsteenkastje opruimen, hoe begin je?

Opruimen is nu eenmaal niet voor iedereen even makkelijk. Toch moet je op een gegeven moment maar gewoon ergens beginnen met opruimen. Ga je je gootsteenkastje opruimen, dan begin je met alles uit het kastje te halen. In ons geval is het trouwens een beetje anders, zoals je op de foto ziet, want in ons gootsteenkastje hebben wij de prullenbakken weggewerkt. In feite maakt het natuurlijk niet uit of je een la of een kastje hebt, haal alles eruit en ga vervolgens aan de slag met uitzoeken.

Wat heb je echt nodig en wat gebruik je vaak?

In de meeste gevallen weet je wel welke spullen uit je gootsteenkastje je het vaakst gebruikt. Vind je het lastig om te bepalen wat je echt nodig hebt? Ik voeg een lijst toe van producten die ik zelf echt (vaak) gebruik. Wellicht heb je er wat aan:

Afwasmiddel (voor dingen die niet in de vaatwasser mogen), vaatwastabletten, glansspoelmiddel en zout (voor in de vaatwasser), spiritus (voor de ramen), laminaatreiniger, tegelreiniger (voor tegels in de badkamer en de keuken), glassex, schoonmaakmiddel, wasmiddel, soda en RVS reiniger voor de kookplaat. Accessoires die ik regelmatig gebruik zijn schuursponsjes, vuilniszakjes, vochtige schoonmaakdoekjes en trechters om het zout en het glansspoelmiddel in de vaatwasser toe te voegen. Overige spullen die ik hier bewaar zijn shampoo en brokjes voor onze hond en een flesje desinfecterende handgel.

Mijn lijst is natuurlijk niet dé lijst. Als je geen vaatwasser hebt, hoef je geen vaatwastabletten te hebben. Heb je vloerbedekking, dan kun je een laminaat reiniger skippen. Ramen hebben we allemaal, maar je kunt je ramen ook schoonmaken met een ui in plaats van spiritus. Wat ik bedoel te zeggen: ieder huis(houden) is anders, ieder mens is anders. Ga na wat voor jou belangrijk is.

Wat kun je wellicht elders bewaren?

Zoals je ziet is ons gootsteenkastje vrij overzichtelijk. Ik kan alles makkelijk pakken zonder dat ik daarvoor eerst andere spullen aan de kant hoef te schuiven. Dit komt omdat ik een selectie gemaakt hebt van spullen die ik echt vaak (veelal dagelijks) gebruik. Ik heb echter nog meer huishoudelijke middeltjes en accessoires in huis die ik wel gebruik, maar niet zo regelmatig. Voorbeelden daarvan zijn een Vanish vlekkenspray, vloeibare plantenvoeding en back-ups van afwasmiddel en wasmiddel, omdat die vaak nu eenmaal per twee of drie in de aanbieding zijn. Toiletreiniger bewaar ik in het toilet. Ook bewaar ik emmers, dweilen, schoonmaakdoekjes en keukentextiel in een andere la. Zou ik dit allemaal in deze la doen, dan zou de la overvol worden en dus veel sneller rommelig en onoverzichtelijk.

een gootsteenkastje opruimen

Je gootsteenkastje opruimen, maak gebruik van verdelers en opbergers

In je gootsteenkastje staan niet de mooiste spullen, en praktisch om op te bergen zijn ze vaak al helemaal niet. Maak dus slim gebruik van opbergers die ook daadwerkelijk passen bij de spullen die je bewaart. Zelf heb ik drie VARIERA bakken van Ikea voor losse accessoires. In deze keukenla passen echt precies drie van deze bakken achter elkaar. Het fijne daarvan is dat je geen loze ruimte aan de zijkanten hebt. Een super handige tip om rollen vuilniszakken op te bergen is in een voorraadpot. Ook dit is een vooraadpot van Ikea. We hebben de sluiting er af gehaald, omdat deze onnodig ruimte inneemt en omdat deze voorraadpot toch niet dicht kan. Het voordeel hiervan is dat rolletjes niet steeds ‘afrollen’ of vies worden door andere producten in de lades. Losse spullen, zoals vaatwastabletten gooi ik ook altijd over in een voorraadpot. Dat vind ik een stuk netter en praktischer dan allemaal lelijke halfvolle kartonnen verpakkingen.

Een gootsteenkastje indelen

Heb je alles uitgezocht? Bepaald wat je in je gootsteenkastje wilt bewaren, wat je elders gaat opbergen en wat er weg kan? Dan is het tijd om je gootsteenkastje weer in te delen. Maak van de gelegenheid gebruik door je kastje eerst nog even schoon te maken. Een la vind ik persoonlijk praktischer om in te delen dan een kast. Dit heeft te maken met het feit dat een la helemaal open kan, zodat je altijd een overzicht hebt van wat er in die la zit. Heb je geen lades, maar alleen kastjes, dan zul je iets anders om moeten springen met de ruimte. De belangrijkste tips voor het indelen van je gootsteenkastje: zet spullen die je echt elke dag gebruikt, vooraan. Zet nooit spullen die je dagelijks gebruikt en spullen die je slechts eens per jaar gebruikt door elkaar heen. Dan komt het er in de praktijk namelijk op neer dat je elke dag spullen die je zelden gebruikt, aan de kant moet schuiven om iets te kunnen pakken wat je elke dag nodig hebt. Heb je kinderen, dan is een indeling op basis van veiligheid belangrijk.

Wanneer heb jij je gootsteenkastje voor het laatst opgeruimd?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Vorige week nog er staat een mandje met spullen die ik in ieder geval wekelijks gebruikt. Doe veel met schoonmaakazijn (gebruik ik ook als wasverzachter) en omdat de wasmachine nog geen 2 meter van de keuken staat bewaar ik er ook de wasmiddelen. Grappig én handig die vuilniszakken in die pot. Heb voor datzelfde doeleinde een oude beschuitbus.

  2. Ik heb wel al wat dingen in mandjes/bakjes in mijn gootsteenkastje, maar het kan best nog wat praktischer en overzichtelijker. Die rollen zakjes in een pot vind ik echt briljant! Gauw een glazen pot ergens vandaan halen en dan ga ik dat ook toepassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *