je kleding uitzoeken
Opruimen & organiseren, Weg doen

Je kleding uitzoeken? 6 Dingen die je direct weg kunt doen!

Wil je je kledingkast op gaan ruimen? Dan moet je eerst je kleding uitzoeken. Dít zijn vast 6 dingen die direct weg kunnen.

Je kleding uitzoeken

Kun je nooit vinden wat je zoekt? Heb je elke ochtend stress bij het uitzoeken van een nieuwe outfit? Dan is het waarschijnlijk tijd om je kledingkast eens flink onder handen te nemen. Een goed georganiseerde kledingkast is niet alleen een lust voor het oog, het scheelt je ook een heleboel stress en frustratie. Maar voordat je je kledingkast opnieuw kunt gaan indelen met alleen maar items waar je echt blij van wordt, is het eerst tijd om je kleding uit te zoeken. Wat draag je echt? Wat wil je bewaren, al dan niet in je kledingkast? Wat moet er eventueel gerepareerd of hersteld worden en wat kan er verkocht, gedoneerd, geruild of weggeven worden? Haal alles uit je kast en verzamel ook alle kleding die eventueel nog elders in huis ligt. Vergeet ook de kleding in je wasmand of wasruimte niet. Het beste moment voor dit project is als je wasmand vrijwel leeg is.

Je kleding uitzoeken, wat draag je daadwerkelijk?

Ik denk dat de meeste mensen wel een vrij duidelijk overzicht hebben van de kleding die ze daadwerkelijk dragen. Anders kun je wellicht iets met deze tip; ben je voornemens om je kast eens helemaal leeg te halen, maar doe je dat bijvoorbeeld graag aan het eind van een seizoen? Hang dan eens een maand van tevoren alles wat je draagt aan één kant van de kast. Op die manier heb je voor jezelf ook al een duidelijk overzicht. Alles wat je vaak draagt, kan in principe nog even blijven liggen.

Welke kledingstukken heb je dubbel?

Bepaalde kledingstukken zul je vaker dragen dan anderen. Misschien ben je gek op jeans, op zwarte basic topjes of heb je tien witte blouses. Vraag jezelf dan eens af; hoeveel stuks heb je eigenlijk echt nodig? En welke van die stapel topjes draag je echt? Want er zullen er altijd een paar tussen zitten die net wat mooier staan, je figuur mooier laten uitkomen of lekkerder zitten. Pak die stukken er tussen uit, neem afscheid van de rest. Het is verder altijd handig om wat kledingstukken te hebben die ‘vies’ mogen worden, als je een keer gaat verven of klussen bijvoorbeeld. Maar ook daarvan hoef je natuurlijk geen tien back-ups te hebben.

Welke kleding past niet (meer)?

Tijdens je kleding uitzoeken zul je waarschijnlijk ook geconfronteerd worden met kleding die eigenlijk niet (goed meer) past. Misschien ben je wat kilo’s aangekomen of afgevallen en zitten bepaalde dingen niet meer lekker of staan ze niet meer mooi. Het is heel verleidelijk om die in je kast te laten hangen, want misschien pas je er over een maand of over een half jaar toch weer in. Overweeg toch eens om deze kleding uit je kledingkast te halen. Vandáág passen ze namelijk niet, en misschien frustreert dat je elke keer opnieuw als je de deuren van je kast opent. Je hoeft de kleding niet weg te doen, maar haal de stukken even tijdelijk uit het zicht. We streven immers naar een kledingkast die je vandaag blij maakt, waar vandaag alleen maar dingen inhangen die je past, die je mooi staan en waar je je fijn in voelt. Raak je die kilo’s toch kwijt of kom je die oh zo gewenste kilo’s toch aan? Super, ga als het zover is opnieuw kijken naar die paar kledingstukken en bepaal dan of je ze nog wilt dragen.

Past je kleding nog bij jou?

Kleding zegt veel over wie je bent. Veel mensen laten met hun kleding zien wie ze zijn en hoe ze zich voelen. Je hoort niet zelden dat mensen hun kledingstijl compleet veranderen na een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, en die gebeurtenis kan zowel positief als negatief zijn. Ga je je kleding uitzoeken, vraag je dan af of alles nog wel bij je past. Misschien droeg je vroeger veel zwart, en ben je nu graag wat kleurrijker of uitbundiger gekleed. Andersom kan ook. Misschien hield je vroeger enorm van kleuren en prints, en hou je het tegenwoordig liever wat ingetogener. Zorg ervoor dat je alleen die stukken houdt waar je blij van wordt, waar je je fijn in voelt en die uitstralen wie jij vandaag bent.

Je kleding uitzoeken, wat bewaar je om sentimentele redenen?

Ook dit zal herkenbaar voor je zijn tijdens het kleding uitzoeken; je komt kleding tegen die je nooit meer draagt en nooit meer zal gaan dragen, maar die je puur bewaart vanwege sentimentele redenen. Omdat het kledingstuk je herinnert aan iemand, of aan een bijzonder moment, of aan een bijzondere gebeurtenis. Opnieuw geldt; weggooien hoeft natuurlijk niet, maar vraag je af of je niet een betere, meer logische of mooiere plek hebt voor zo’n kledingstuk. Het is immers zo fijn als alles wat in je kledingkast hangt, ook daadwerkelijk gedrágen kan worden.

Welke dingen zijn niet praktisch?

Natuurlijk willen we er allemaal mooi en stijlvol uitzien, maar waarschijnlijk kom je tijdens het kleding uitzoeken dingen tegen die hartstikke mooi zijn, maar totaal niet praktisch. Een jurk die doorschijnt, een tas waar nauwelijks iets in past, schoenen waarvan de blaren al op je voeten springen als je er alleen maar naar kijkt, een jurkje met een te diep decolleté waar je je absoluut niet prettig bij voelt. Misschien kun je al deze niet-praktische kledingstukken en accessoires (die je om die reden niet draagt) ook een tweede leven geven bij iemand anders.

Wanneer heb jij voor het laatst je kledingkast opgeruimd?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik heb toevallig een paar weken terug mijn kast nog uitgezocht, maar ik ben altijd al vrij kritisch en dat scheelt behoorlijk. De kleding die nog mooi is en ik niet meer draag, gaat in een zak naar het Leger Des Heils.

  2. Moet eigenlijk weer gebeuren, alhoewel ik dit jaar, mede door het thuiszitten, bijna niets heb gekocht. Dus te veel weggooien zou een probleem kunnen geven. En waarschijnlijk koop ik voorlopig ook weinig. De uitgesorteerde kleding breng ik, als ze in goede staat zijn, naar het Leger des Heils (kringloopwinkel) en de rest gaat in de Textielrecycling.

  3. Ik probeer het wel bij te houden als dingen nog echt mooi zijn gaan ze naar mijn moeder die ze naar de 2de hands winkel brengt zo niet dan naar de weggeef-winkel hier in de buurt. Na 3 verhuizingen hangt er eigenlijk niks meer wat ik niet draag en bij het kopen van nieuwe kleding ben ik veel kritischer dan vroeger en ik koop meestal dezelfde merken tegenwoordig.

  4. Natascha - Beautyopinie says:

    Dit doe ik dus echt regelmatig! Dat voelt super fijn en scheelt ook een hoop tijd bij het uitzoeken van een outfit 😉

  5. […] doen: gordijnen open doen en een raam open zetten, kleding van de vorige dag in de was gooien of terug in je kast hangen en losse rommeltjes van de vloer, nachtkastjes en kaptafel halen en eventueel terugleggen waar ze […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *