kasten logisch indelen
Opruimen & organiseren

Je lades en kasten logisch indelen, zó doe je dat in 4 stappen!

Je kasten logisch indelen begint bij het bepalen van een logische plek. Zorg dat je spullen bewaart op de plek waar je ze ook gebruikt.

Je kasten logisch indelen, waarom is dat belangrijk?

Om je huishouden soepel te laten verlopen, is het fijn als je de spullen die je vaak gebruikt en vaak nodig hebt, snel en makkelijk kunt vinden. Als je nooit kunt vinden wat je zoekt op momenten dat je ze nodig hebt, kan dat erg frustrerend zijn. Niet alleen ben je dan extra (onnodige) tijd kwijt aan het zoeken van die spullen, ook kan het je demotiveren om überhaupt ergens mee aan de slag of ergens mee verder te gaan. Laden en kasten logisch indelen is een belangrijke stap in dit proces. Natuurlijk ziet elk huis er anders uit en heeft iedereen zo zijn eigen spullen, toch zijn dit tips die voor elk huishouden en voor elke ruimte toepasbaar zijn.

Bedenk een plek die voor jou logisch is

Een plek is logisch als deze zich ook daadwerkelijk bevindt daar waar je de spullen gebruikt en nodig hebt. Zo zet je een stapel borden in de keuken, daar maak je immers je eten klaar. Shampoo bewaar je in de badkamer, daar was je namelijk je haar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op dit verhaal. Als je ergens maar beperkt de ruimte hebt, zul je keuzes moeten maken.

Alle spullen verzamelen

Heb jij het gevoel dat je veel dezelfde spullen hebt, maar dat die overal door het huis verspreid liggen? Dit kan heel onhandig zijn, omdat je dan eigenlijk niet goed weet waar je die spullen moet zoeken als je ze nodig hebt. Om daar voor eens en voor altijd een eind aan te maken, kan het handig zijn om eens al die spullen te verzamelen. Dit trucje kun je natuurlijk overal op toepassen; bakspullen, hobbyspullen, inpakmaterialen, cosmetica, sportkleding- en attributen zijn zomaar een paar voorbeelden. Wil je je kasten logisch indelen, verzamel dan eerst eens al die spullen. Dit geeft jou ook de mogelijkheid tot het uitzoeken van die spullen. Wanneer je veel dubbel hebt, kun je wellicht afscheid nemen van het een of ander. Er zijn vast en zeker dingen bij die je toch eigenlijk mooier of fijner vindt, of om wat voor reden dan ook liever gebruikt. Zorg dat je alles wat je wilt bewaren apart houdt en neem ook direct afscheid van de rest.

Je kasten logisch indelen, dit is de gouden tip!

Je hebt nu twee stappen gezet. Je hebt de locatie bepaald en je hebt uitgezocht wat je daadwerkelijk wilt bewaren. Dan is het zaak om een logische volgorde aan te brengen. In principe zijn lades het meest makkelijk om te hebben. Een la kun je namelijk helemaal opentrekken zodat je ook precies kunt zien wat er allemaal achterin zo’n la ligt. Bij een kast is dat een ander geval. Zet je vooraan allemaal spullen, dan heb je op een gegeven moment misschien geen idee meer wat er achteraan staat. Dit is iets om over na te denken als je bijvoorbeeld een kledingkast en / of een keuken hebt met lades en schappen. Bepaalde spullen zijn makkelijker op te bergen in een la dan op een plank, dus maak slim gebruik van de ruimtes die je tot je beschikking hebt. De gouden tip is natuurlijk om er voor te zorgen dat de spullen die je het vaakst gebruikt vooraan in een kast of bovenop in een la legt. Zo hoef je niet steeds eerst van alles aan de kant te schuiven om bij die spullen te kunnen.

Maak gebruik van verdelers

Wil je je kasten logisch indelen, dan is het handig om te werken met opbergers of verdelers. Denk aan manden of bakken. Het is natuurlijk enorm leuk om zulke spulletjes allemaal uit te zoeken en aan te schaffen, maar je doet er goed aan om eerst je spullen eens uit te zoeken. Zo kun je later namelijk veel gerichter opbergers kopen. Ik vind het zelf altijd erg netjes om verdelers uit een dezelfde serie te hebben, al dan niet van verschillende formaten. Om de ruimtes in je kasten en lades zo goed mogelijk te benutten, is het slim om verdelers uit te kiezen die zo veel mogelijk lade- of kastvullend te zijn. Het is namelijk zonde om aan de zijkanten van die lades allemaal loze ruimte te hebben. Dit zijn namelijk ook weer plekken die gauw rommelig raken. Maak je gebruik van stapelbare dozen, zorg er dan ook weer voor dat je onderaan op de stapel de dozen zet waarin spullen zitten die je weinig gebruikt. Eventueel kun je dozen of manden labelen. Spullen hoeven tenslotte niet altijd te worden neergelegd, sommige dingen lenen zich enorm goed om rechtop te zetten. Deksels van tupperware bakken bijvoorbeeld. Theedoeken kun je stapelen, maar ook oprollen en vervolgens rechtop zetten.

Ben jij tevreden met de indeling van jouw kasten? Kun je meestal vinden wat je zoekt?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Leuk artikel! Met de meeste kasten ben ik wel tevreden. Ik ben niet zo lang, dus een nadeel is voor mij wel dat het bij hoge kasten of de bovenste planken in kasten lastig is om er wat uit te pakken. Daar liggen dan altijd dingen die ik niet zo vaak gebruik. Betekent wel dat de bruikbare ruimte in kasten minder is daardoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *