oude kleding verkopen
Opruimen & organiseren, Verkopen

Spullen verkopen via Marktplaats, met déze 5 tips kun je direct beginnen!

Heb je lekker opgeruimd en wil je wat spullen verkopen via Marktplaats? Dit zijn 5 gouden tips die het je makkelijker maken!

Maak goede foto’s

Je spullen verkopen via marktplaats begint allemaal met het maken van goede foto’s. Daarvoor hoef je echt geen professionele camera te hebben. Wat wel belangrijk is dat de foto’s het product zo goed en zo duidelijk mogelijk weergeven. Ook is het belangrijk dat de kleur goed overkomt, en dat eventuele gebreken of gebruikssporen zichtbaar worden gemaakt. Maak meerdere foto’s vanaf verschillende kanten. Zorg voor een neutrale achtergrond die zo leeg, schoon en netjes mogelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld een asbak of een hondenmand zichtbaar is op de foto, weet de koper al dat dit object uit een huis komt waarin gerookt word of waar huisdieren wonen. Het is dus mogelijk dat dit item naar sigarettenrook ruikt. Er zullen mensen zijn die zich hier niet aan storen, maar ook mensen die dit niet willen.

Maak een duidelijke omschrijving en vul kenmerken in

Op Marktplaats heb je uitgebreid de mogelijkheid tot het geven van een omschrijving, maak hier gebruik van, zeker in de titel. Gebruik zo veel mogelijk kenmerken die je object specifiëren en gebruik ook altijd de merknaam, hier zullen mensen namelijk gericht op zoeken of zelfs een zoekopdracht voor hebben ingesteld. Zij krijgen dan een melding als er een item te koop wordt aangeboden dat aan hun zoekopdracht voldoet.  Zorg er ook voor dat je je item in de juiste categorie plaatst. Vind je het lastig om te bepalen in welke categorie je item past? Zoek naar het zelfde item op Marktplaats en kijk in welke rubriek andere mensen dit aanbieden. Marktplaats geeft vaak ook zelf opties als je begint met het maken van een advertentie, maar die zijn niet altijd relevant. Om allerlei vragen te voorkomen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk omschrijft; maten, materialen, merk, eventuele nieuwprijs, is er nog een bon of garantiebewijs aanwezig, vertoont het item gebreken, is er iets kapot / beschadigd, is alles compleet? Soms willen mensen waarom je een item verkoopt. Je kunt zelf bepalen of je deze informatie relevant vindt om te delen.

Spullen verkopen via Marktplaats, welke prijs ga je vragen?

De prijs die je voor een item gaat vragen is afhankelijk van een heleboel factoren. Sowieso zijn de nieuwprijs en de huidige winkelprijs relevant. Maar de staat waarin een item verkeert speelt ook een belangrijke rol. Verder; is er vraag naar jouw product? Een kerstboom aanbieden in april is waarschijnlijk niet zo zinvol, net zoals een buitenzwembadje in oktober. Maar er zijn natuurlijk heel’ gewilde’ items van bekende merken bijvoorbeeld, of limited editions van het een of ander die maar tijdelijk in de winkel verkrijgbaar waren en nu uitverkocht zijn. Je kunt je spullen verkopen via marktplaats om diverse redenen, en die redenen spelen ook een rol bij de prijs die je vraagt. Zit je bijvoorbeeld krap en heb je even wat extra geld nodig? Vind je het gewoon leuk om je tweedehands spullen een tweede leven te geven of wil je gewoon je spullen kwijt na het opruimen van de kelder? In de eerste situatie zul je je prijs waarschijnlijk wat hoger inzetten. Je kunt een vraagprijs invullen, en daarnaast ook een bieden-vanaf prijs. Die laatste optie kun je ook uitschakelen als je gewoon je vaste prijs wilt. Maakt het je niet zoveel uit wat je voor een item krijgt en wil je er gewoon vanaf, dan kun je altijd nog t.e.a.b. in de titel of in de omschrijven zetten. Je spullen aanbieden om gratis af te laten halen kan op Marktplaats natuurlijk ook!

Ophalen of verzenden?

Je hebt een item verkocht, leuk! Nu moet dat item bij de koper komen. Je kan er voor kiezen om het item op te laten halen. Voor heel zware, grote en breekbare opties is dat vaak de beste of zelfs de enige optie. Spullen verzenden kan ook, dat kan bijvoorbeeld via PostNL of DHL. Je hoeft echt geen verzenddoosjes in de winkel te kopen. Gebruik gewoon doosjes waarin je zelf spullen ontvangen hebt of neem lege doosjes van de supermarkt mee. Spulletjes die door de brievenbus passen, kunnen in een envelop. De maximale dikte van een brievenbuszending is 3,2 cm. Houdt er rekening mee dat er ook nog verpakkingsmateriaal om je item heen moet en dat alles wat dikker is dan 3,2 cm. Letterlijk niet door de brievenbus past. Het verzenden van een standaard postpakket (tot 10 kilo en niet groter dan 1 meter) kost 7,25 euro. Je ontvangt dan een track & trace code waarmee je de zending online kunt volgen. Deze code kun je aan de koper mailen. Dat is een extra stukje service van jouw kant. Het is verder voor jullie allebei een bewijs dat je het pakketje daadwerkelijk verzonden hebt. Bewaar dit totdat je van de koper hoort dat het pakje goed is aangekomen of in ieder geval totdat je via de link gecheckt hebt dat het pakket bezorgd is. Mocht het pakket namelijk zoek raken in de post, dan heb je deze code nodig om een onderzoek in te laten stellen door de post.

Je spullen verkopen via Marktplaats, hoe ga je om met onderhandelaars?

Hoewel je spullen verkopen via Marktplaats meestal heel erg leuk is, kun je ook te maken krijgen met vervelende berichtjes of vervelende mensen. Dit kunnen mensen zijn die zich vervelen en je overspoelen met vragen terwijl ze eigenlijk helemaal geen serieuze interesse hebben, maar ook mensen die voor het zogenaamde dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ook al heb je de mogelijkheid tot bieden uitgeschakeld, je kunt natuurlijk ook biedingen via de mail krijgen, die soms echt ongelofelijk onzinnig / oneerlijk zijn. Het is sowieso belangrijk om je omschrijving zo compleet mogelijk te maken, zodat mensen niet ook nog hoeven te mailen met allerlei vragen. Je kunt ook in de advertentie aangeven dat je een vaste prijs hanteert en dat het item niet verkocht wordt voor een lagere prijs. Er zullen altijd mensen zijn die het ‘proberen’, maar het vermelden kan zeker geen kwaad.

Wat zijn jouw ervaringen met spullen kopen of verkopen via Marktplaats?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Helaas wat minder. Wij plaatsen vorige week een 2-zits bank op MP (weliswaar van Ikea) maar nog helemaal goed en kregen vervolgens flauwekul biedingen van 5 Euro of juist een getal met 6 nullen….Heb na een week maar besloten de bank op Gratis af te halen aan te bieden. Kreeg 78!!!! reacties en besloot met degene in zee te gaan die als eerste reageerde. Kwam er iemand met een gigantische Range Rover…..was voor haar 2e huis in Bergen aan Zee. Maar goed ze nam wel een bos tulpen mee:-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *