oude kleding verkopen
Verkopen, Weg doen

Oude kleding verkopen? Met déze tips kun je direct beginnen!

Heb je je kledingkast eindelijk eens opgeruimd en wil je nu graag je oude kleding verkopen? 7 Manieren om je oude kleding kwijt te raken.

Je oude kleding verkopen op een rommelmarkt

Een heel makkelijke en vooral snelle manier voor het verkopen van je oude kleding is op een rommelmarkt. Online kun je zoeken naar rommelmarkten bij jou in de buurt. Houdt er wel rekening mee dat je vaak kraamhuur moet betalen. Voor een gemiddelde kraam betaal je 25 euro. Zoek van tevoren je kleding uit. Kapotte kleding en kleding met vlekken hoef je niet mee te nemen. Om je kleding extra mooi te presenteren kun je er voor kiezen om de stukken van te voren even te strijken. Door ze op een platte stapel aan hangers in je auto te leggen en van daaruit direct aan een kledingrek of aan de zijkanten van je kraam te hangen, is al het strijkwerk ook niet voor niets. Heb je veel baby- of kinderkleding? Dan doe je er goed om dit van tevoren te sorteren. Op je kraam kun je de kleding dan bijvoorbeeld in bakken aanbieden. Kijk welke categorieën bij jou passen. Ideeën zijn om de kleding te sorteren op maat, seizoen, soort (rokjes en jurkjes bij elkaar, truitjes en hemdjes, of boven- en onder kanten). Sorteren op jongens / meisjes is vaak ook handig. Ga je je oude kleding verkopen op een rommelmarkt, dan krijg je er niet al te veel geld voor, het is wat mij betreft wel de meest snelle en makkelijke manier.

Je oude kleding verkopen via Marktplaats

Oude kleding verkopen via Marktplaats is iets meer werk, maar levert je vaak wel meer op. Houdt er rekening mee dat dit in de meeste gevallen alleen interessant is voor merkkleding, waar mensen dus specifiek op zoeken. Het hoeft zeker niet altijd ‘dure’ merkkleding te zijn (alhoewel duur altijd een relatief begrip is natuurlijk). Ook spullen van bijvoorbeeld H&M en ZARA kun je prima verkopen via Marktplaats. Dit heeft te maken met het feit dat het aanbod op Marktplaats gigantisch is, ik denk dat er veel mensen specifiek zullen zoeken op merk. Zorg altijd voor duidelijke foto’s van meerdere kanten. Aan-foto’s werken vaak goed. Uit privacy-redenen kun je er voor kiezen je hoofd van de foto af te snijden. Heb je toevallig een paspop in huis, gebruik die dan. Kleding aan een hanger fotograferen werkt vaak ook goed. Sommige kledingstukken, zoals wikkeljurken bijvoorbeeld, komen niet altijd goed tot hun recht aan een hanger. Je kunt er dan voor kiezen om ook een foto van het kledingstuk te maken als het op de grond ligt. Zorg dat de kleding netjes gestreken is. Wees zo uitgebreid mogelijk in je omschrijving. Benoem het merk, de maten, de kleur, het model en de staat. Soms zullen mensen vragen om bijvoorbeeld de oksel tot oksel maat, of de lengte van een jurk of rok. Om vragen te voorkomen en om je item zo snel mogelijk te verkopen, kun je ze voor zijn en al deze informatie al in je advertentie delen.

United Wardrobe of Vinted

United Wardrobe is ook een soort Marktplaats, maar dan alleen voor kleding en accessoires. In tegenstelling tot Marktplaats is dit niet gratis, over elk verkocht item betaal je namelijk een bepaald percentage commissie aan United wardrobe. Omdat dit platform echt alleen op kleding gericht is, is het wel het voordeel dat je waarschijnlijk wat meer serieuze mensen hebt. Belangrijk hierbij is dat je zelf de verzendkosten moet betalen. Zorg er dus voor dat je de verzendkosten van een kledingstuk al in je vraagprijs berekent. Een jas zal bijvoorbeeld als een pakketje verzonden moeten worden, en als je via POSTNL verstuurt, zijn de kosten daarvan 7,25 euro. Vinted is een soortgelijke app, maar deze is gratis. Ander voordeel is dat mensen die iets van je willen kopen en voor ‘kopen’ kiezen ook echt betalen. Je hebt dus niet te maken met afhakers, zoals met Marktplaats helaas vaak het geval is. Nadeel is wel dat de koper de bestelling kan afkeuren en dan krijg je je geld niet. Dat is bij Marktplaats dan weer niet aan de orde, want daar verstuur je in principe pas na ontvangst van de betaling, tenzij je gaat voor ‘gelijk oversteken’.

Je oude kleding verkopen via een tweedehandswinkel

Er zijn ook nog genoeg tweedehandswinkels waar je je oude kleding naartoe kunt brengen. Dankzij het enorme aanbod zijn deze winkels vaak wel heel selectief in wat zij aannemen. Zij nemen dus vaak alleen bijzondere / dure / vintage items in en in de meeste gevallen krijg jij pas geld als het item verkocht is. Het is dus niet zo dat jij een zak kleding brengt en daar direct een bedrag voor krijgt. Verder betaal je ook weer een percentage aan de winkel.

Kleding per kilo

Heb je echt héél veel kleding die niet perse heel duur was, maar nog wel in dusdanige staat dat de items nog draagbaar zijn, dan kun je eens kijken op contant4kleding.nl. Daar krijg je ongeveer 40 euro cent per kilo kleding. Nogmaals, alleen aantrekkelijk wanneer je echt bergen kleding hebt.

Korting op je nieuwe kleding met het inleveren van je oude kleding

Bepaalde kledingwinkels nemen ook tweedehands kleding en zelfs ander textiel aan. Een van de meest bekende voorbeelden is H&M. Hetgeen je inlevert, hoeft trouwens niet persé van H&M te zijn. Voor elke tas met textiel die je inlevert, ontvang je een voucher voor 15% korting op een nieuw item in de winkel. Ben je H&M clubmember, dan ontvang je zelfs twee vouchers. Bij ZARA kun je ook oude kleding inleveren, zij werken alleen niet met een kortingsvoucher.

Andere mogelijkheden tot het kwijtraken van je oude kleding

Heb je geen zin in of geen tijd voor één van de bovenstaande opties, dan kun je je kleding natuurlijk ook doneren. Plekken om kleding te doneren zijn bijvoorbeeld de weggeefbank, weggeefwinkels, de kringloopwinkel, de kledingbakken van het Leger des heils op straat en bij supermarkten, opvangcentra voor dak-en thuislozen, asielzoekerscentra, rommelmarkten op basisscholen bij jou in de buurt en gratisaftehalen.nl.

Wat doe jij meestal met je oude kleding?

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *