cosmetica langer houdbaar
Badkamer, Opruimen & organiseren

blijft je cosmetica langer houdbaar!

Een nieuw parfum of een crème gekocht? Nu wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten, zó blijft je cosmetica langer houdbaar!

De houdbaarheid van cosmetica

Alle cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum. Je kunt producten niet eeuwig bewaren. Er zijn natuurlijk verschillen tussen producten. Zo hebben producten op waterbasis vaak een kortere levensduur dan producten op bijvoorbeeld poederbasis, zoals een blusher of een oogschaduw. Zelf kun je ook heel veel invloed uitoefenen op de houdbaarheid van de cosmetica. Dat begint al bij het bewaren van je cosmetica op de juiste plek. Ik ga je een aantal tips geven zodat je cosmetica langer houdbaar blijft.

Zoek de juiste plek om cosmetica langer houdbaar te houden

De plek waar je cosmetica bewaart bepaalt deels hoe lang je er mee kunt doen. Zo worden de meeste producten niet blij van zonlicht. Een vensterbank is dus eigenlijk geen goede plek om cosmetica te bewaren. Heb je heel veel parfum? Dan kun je deze flacons beter niet allemaal tegelijk in het zicht zetten. Licht kan namelijk een nadelige invloed uitoefenen op parfum, waardoor een geur uiteindelijk bederft en echt niet meer lekker ruikt. Wissel dus de parfums die bijvoorbeeld op je kaptafel staan af, en bewaar de rest in de doosjes in een la of kast. Een badkamer is een heel logische plek om cosmetica te bewaren, maar zorg er wel voor dat er geen water in je product terecht komt, zoals in je pot haarmasker of bodyscrub als je die in de douche bewaart. Bacteriën gedijen namelijk heel goed in water. Zorg er dus ook voor dat je altijd je doppen op je shampoo en douchegels draait. Ook kan de meeste cosmetica niet goed tegen enorme temperatuurverschillen, bewaar cosmetica dus liever niet in de koelkast of in de auto. Als je zonnebrandcrèmes buiten gebruikt, tijdens een dagje strand bijvoorbeeld, kun je deze het best na gebruik weer in je tas stoppen of in ieder geval onder je handdoekje leggen. Zorg er voor dat ze niet in de volle zon liggen.

Gebruik cosmetica op een hygiënische manier

Bacteriën zien we niet, maar ze zijn er wel! En ze kunnen een nadelige invloed uitoefenen op je cosmetica. Wil je je cosmetica langer houdbaar houden, zorg er dan voor dat je nooit met je vingers in een pot crème gaat. Soms worden crèmes met een spateltje geleverd en in de meeste parfumerieën kun je ook wel vragen om een gratis spateltje. Het is dan wel de bedoeling dat je dat spateltje ook steeds tussendoor schoonmaakt, met wat gedenatureerde alcohol bijvoorbeeld. Zo’n flesje koop je voor een paar euro (zonder recept) bij de drogist of apotheek. Nog hygiënischer is het om je product uit het potje te lepelen met een schoon wattenstaafje, die je daarna weggooit. Leen je cosmetica ook liever niet uit aan anderen.

Je cosmetica langer houdbaar houden? Voorkom dan deze dingen!

Er zijn meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je cosmetica langer houdbaar is. Of eigenlijk dingen die je niet moet doen. Meng nooit twee producten in een potje. Wil je bijvoorbeeld wat druppeltjes olie of zelfbruiner aan je dagcrème toevoegen? Meng dan wat van de twee producten op je hand. Druppel geen olie in de pot. Voeg ook geen water of speeksel toe aan producten om ze bijvoorbeeld vloeibaarder te maken. Speeksel is een bron van bacteriën. Laat je potten tot slot nooit open in de badkamer of op je toilettafel staan.

© OrganizedByChristiana, tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. […] zoals het geval is met alle andere cosmetica-producten, heeft ook je parfum een beperkte houdbaarheid. Een parfum is wel langer houdbaar dan bijvoorbeeld een mascara of een gezichtscrème in een open […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *